tisdag 21 augusti 2012

Säkra skott!

Vem vill inte skjuta säkra skott!

Vilka hjälpmedel finns, och vilka för och nackdelar har dom?

1. Sina egna muskler:
Man tränar regelbundet på Gym tills man är stark nog att hålla bössan tillräckligt länge utan att börja vispa runt med pipan. En klassisk och bra metod om man har disciplin att träna regelbundet. Skyttar som behärskar sina muskler skjuter ofta mycket bra!

2. Naturen och andra tillbehör:
Man använder helt enkelt det som är tillgängligt, marken, stubbar, träd, stenar, gärdsgårdar, ryggsäcken, sin kikare eller det man hittar. Fungerar utmärkt så länge som tillgången på tillfälliga stöd matchar bytets position.

3. Den klassiska skjutkäppen:
Finns som pinne, tvåbent och trebent.
Fördelen med skjutkäpp är att den avlastar vapnets vikt så att man kan sikta länge utan att belasta armmuskler. De som provat upptäcker att man har ett visst sido "svaj" eftersom pinnen (pinnarna) i backen har en egen referenspunkt utanför kroppen. För att skjuta rörliga mål med pinne måste den parkeras mitt mellen fötterna för att undvika den båge som uppstår då man följler målet i sida. Skjutkäpp måste också bäras av någon, förslagsvis Jägaren själv!

4. Benstöd som monteras på vapnet:
En populär lösning vid Predatorjakt eftersom man uppnår hög precision. Bipod finns i olika höjder och med olika finesser för att klara av olika vinklar mellan vapnet och underlaget. Det kan vara svårt att hitta plats vid liggande skytte eftersom vegetation ofta hamnar i siktlinjen. Högre Bipods för sittande jakt löser normalt problem med vegetation eller i snö. Lämpar sig bäst för fast skjutplats där man vet ungefär varifrån bytet kommer. Kan vara knepigt att omgruppera stödet till ny vinkel utan att röja sin position om bytet dyker upp på oanmäld plats!

5. Hybridstöd:

En fin Dov skjuten med aimRest

Sist men inte minst ska vi titta närmare på siktstödet aimRest som vi kan betrakta som en hybrid mellan det som anges under punkt 2, 3 och 4.
Man använder det som är tillgängligt, dvs. aimRest som redan sitter fast på insidan av handleden (den hand som håller stocken).
Som skjutkäpp använder aimRest kroppen (höften) som referens och avlastningspunkt för vapnets tyngd, inte marken!
Vapnets stock (tyngd) vilar således på höften vilket innebär att dina fötter refererar mot marken, som en Bipod och att kroppens rörelser sker vid höften som är relativt stabil, och man kan sikta stadigt länge!
Sidorörelser sker i linje eftersom vridpunkten är din egen kropp, likaså upp/ner rörelser!
Sitter man på en pall med aimRest mot höftbenet blir stabiliteten imponerande eftersom höften hålls stilla av pallen. Ingen ändring av stödpinnens längd behövs mellan sittande och stående skytte.
I samband med skytte visar det sig att gruppen halverar sin träffbild med aimRest!
Inte lika bra som en Bipod, men mycket mer flexibel!

Slutsats:

Du bestämmer ;)


                                                              Sikta stadigt, säkra skott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar