tisdag 21 augusti 2012

Bluetooth i Jaktradio

Sladdar mellan Jaktradio och hörselskydd kan vara minst sagt besvärande!

Lösningen heter Bluetooth, eller?

Bluetooth är (om rätt utförd) en mycket robust och störningstålig teknik för korthålls kommunikation, men det finns fällor då den tillämpas för jaktradio, så se upp!

Lite kort om Bluetooth:
En avancerad trådlös standard avsedd för "Personligt Nätverk" som togs fram av Ericsson genom en sk. Bluetooth SIG (Special Interest Group). Man standardiserade ett antal "profiler" så att utvecklare enkelt skulle kunna använda Bluetooth till olika egenutvecklade prylar.

Bluetooth dominerar i mobiltelefoner och handsfree prylar som sitter på/över eller i örat!
Innan tekniken var redo såldes Asiatiska handsfree för relativt små pengar och i stora volymer, mycket av detta var dessvärre skräp och irriterade användarna! (Har inget med Bluetooth tekniken att göra).

Bluetooth utvecklades för full duplex, dvs. samtidigt pratande (logiskt!).
Jaktradio använder simplex, dvs en i taget kan prata. Just denna skillnad ställer till en del problem eftersom simplex inte stöds i någon Bluetooth profil.
På en jaktradio trycker du in PTT (Push To Talk) knappen och pratar, släpper knappen och lyssnar.

Idag finns en tillämpning som Peltor och andra tillverkar infört (dock inte alla) för kommunication mellan bullerkåpor "Hörselkydd" och simplex radio (Jaktradio).
För att etablera en länk (tal) mellan jaktradio och hörselkåpa måste Bluetooth enheten omedelbar veta när PTT knappen tryckts in, om inte uppstår en fördröjning som är oacceptabel, just denna problematik är löst genom att Bluetooth enheten får PTT information över SPP (Seriel Protocol Profile).

Det finns även sk. Bluetooth Donglar som man ansluter i kabeluttaget på sin Jaktradio. Problemet med dessa prylar är den fördröjning som uppstår då Bluetooth länken mellan kåpor och Jaktradio etableras. Min rekomendation är att dessa donglar går till de sälla jaktmarkerna eller till Miljöstugans återvinningslåda för uttjänad elektronik.

Kontrollera alltid innan köp att Jaktradion med Bluetooth och med Bluetooth Hörselkydd har Peltors PTT länk införd, dvs. att Jaktradio/Hörselskydd inte har en överdrivet lång fördröjning i uppkopplingen!

Att tänka på:

1. Se till att ladda radion i god tid innan jakten! (Underhållsladda batteriet regelbundet!)
2. Tryck aldrig in PTT när någon annan pratar.
2. Tryck in PTT och vänta en halv sekund innan du börjar prata, speciellt med Pilotton eftersom den mottagande radion måste hinna öppna mottagaren efter att alla villkor uppfyllts (bärvåg, squelsh, pilotton).
3. Kontrollera att radion fungerar med alla sladdar och Bluetooth tillbehör FÖRE Jakten!
4. Ska Pilotton användas av alla i Jaktlaget krävs en samordnare som hjäper till att ställa in kanal och ton och att alla kan testa att det blivit rätt. Det finns olika fabrikat på radio och det finns inte tid att pilla med krångliga inställningar strax innan jakten ska börja på morgonen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar