tisdag 21 augusti 2012

Digital Jaktradio

Med nuvarande trängsel på 155MHz bandet kan digital Jaktradio vara en bra lösning!

Fördelen med digitala radio är att de tar mindre bandbredd, fler kanaler således. Digitala radio är dessutom lämpade för att sända data (tal är ju också data i en digital radio). Plus en massa andra fördelar.

Det finns å andra sidan ett gigantiskt problem, att övertyga ett helt Jaktlag om dess gudomlighet (det är ju deras pengar som ska investeras). Någon tycker kanske att det är bra med en kombinerad analog / digital radio!?

Hur du än vrider på detta så krävs det att hela jaktlaget använder digital radio, det är helt meningslöst om en av jägarna "bara" har analog radio eftersom då gäller analog radio!

Digitala radio är dessutom dyra och används i huvudsak inom industrin, byggen, väktare osv. Privatpersoner som jägare har svårt att motivera ett inköp med skattade pengar av en ny digitalradio (man har ju redan en bra analogradio) när man sneglar på en ny bössa eller kikarsikte, eller något annat nyttigt.

Vad blir slutsatsen?

Digitala jaktradio slår aldrig igenom, de klassiska analoga apparaterna lever för evigt?
Eller,
Om 10år har alla digitaradio?
Eller,
Våra mobiler tar över och blir Jaktradio genom att bara ladda ner en app?

Att utveckla en renodlad Jaktradio är mycket kostsamt, speciellt med tanke på hur liten marknad det är.
Dels har vi restriktioner i frekvenser i de Nordiska länderna, dels restriktioner i att använda radio vid jakt i vissa andra länder. Det finns givetvis alternativ till 155MHz, exempelvis dPMR446, en licensfri digital 0,5W radio för Europa med lite special finesser, men vem klarar att sälja in ett sådant system, och är effekten tillräcklig i skog och mark?

En heliumballong med en dPMR466 dinglandes under ballongen mitt på jaktmarken kanske löser det problemet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar