måndag 20 augusti 2012

Jaktradio

I Sverige används två typer av Jaktradio, dels 31MHz och den allt mer populära 155MHz.
I Norge gäller 140MHz och i Finland 69MHz.

En Jaktradio "plattform" som konstruerats för 155Mhz klarar vanligtvis även Norska frekvenser om kanallistan programmeras in och att radion används med en något kortare antenn som är avstämd för det bandet. Man kan då använda samma radio i Sverige och Norge om man byter kanal och antenn.

Finland har 69MHz, men där är användning av jaktradio inte lika vanligt förekommande som i Sverige och Norge. Mobiltelefoner fungerar över stora delar av landet och tycks vara populärare!

Med Hundpejlar (Garmin Astro) som använder 155MHz för att skicka data som position och id från hundens enhet uppstår brist på bandbredd och lediga kanaler. PTS (Post och Telestyrelsen) rekomenderar användning av data på vissa kanaler och tal på andra. Det är däremot inte något förbud på att skicka data på alla kanaler.

Många Jägare har noterat detta oönskade "data kvitter" som dyker upp i samband med Jakt.
Eftersom 155MHz med bra antenn har bra räckvidd så de 6 kanaler som finns tillgängliga är knappast tillräckliga för både data och tal i områden med många jägare och där hundar sänder sin position på 155MHz. Det är stor risk att det blir värre!

Några tror att aktivering av Pilotton kan lösa detta, men riktigt så enkelt är det inte!
Om två sändare sänder på samma kanal (med eller utan pilotton) så "skadas" bärvågen, dvs datafel uppstår eller att ett röstmeddelande inte kan uppfattas.

Med samma pilotton inställd i Jaktlagets alla radio kan oönskad trafik stängas ute! (Stämmer!)
Kom bara ihåg att de som INTE aktiverat Pilotton hör ALL trafik från sändare med eller utan Pilotton på samma inställda kanal förstås.

En Jaktradio med Pilotton kan (bör) ha en indikering som kallas "Busy" vilket innebär att mottagaren får in en bärvåg utan pilotton (eller felaktig pilotton), då ska man INTE sända från sin radio!

En Pilotton är en låg specifik frekvens (ofta hela 50 olika att välja på) som moduleras med bärvågen, mottagande radio öppnar (släpper igenom tal) endast om den egna inställda pilotton är lika med den inkommande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar