lördag 29 december 2012

Oj det small visst, ja, då sitter skottet!

Att bli en duktig skytt kräver både bra utrustning, lite kunskap och en massa träning!

Ett bra vapen med bra optiskt sikte är en självklarhet idag, att byta trycke och stock är däremot inte lika uppenbart!
Olika Jaktgevär presterar helt enkelt olika, äldre vapen med tunna och långa pipor OCH med tröga släpiga trycken skjuter inte speciellt bra, så är det bara!

Vilka orsaker påverkar träffbilden?
Givetvis vapnet i sig med typ av pipa, laddning och kula, det optiska siktets kvalite med god skärpa och ett tunt och skarpt siktkors, kvaliten på trycke, stocken (bäddad eller ej) och skyttens förmåga att krama trycket till skott samtidigt som focus är på målet och inte på rekylen!

Vad händer vid skott?
Vid avfyring uppstår ett enormt tryck i pipan, och under projektilens färd genom loppet uppstår en kraft-pulsation som får pipan att vibrera. När projektilen lämnar loppet kan därför pipan peka lite åt ett annat håll en vad du tänkt!
Vid nästa skott upprepas detta och skottet sitter på en helt ny plats trots att du var säker på att du sköt bra!
Du blir osäker och undrar, vad är felet?

Det kan givetvis finnas många orsaker till att gruppen sprider, det kan vara lös optik, sliten pipa, släpigt och tungt trycke, kula eller laddning passar inte, dålig skjutplats, skott rycks av osv...........

Ett exempel på ett bra repetervapen i kaliber .308 ska ha relativt kort (50cm) men tjock pipa (22mm), bra optik och helst ett bättre trycke än orginalet (Jewell, Timney...)!
Med ett bra skjutstöd och i händerna på en normalt duktigt skytt kommer grupperna att bli imponerande!
Adderar vi dessutom en bra ljuddämpare på pipan så kan vi eliminera rädslan för rekyl (flinch) och med den stabiliserande effekt en dämpare har på pipan så blir resultatet sannolikt helt imponerande!

(Mer om den nödvändiga vapenvården efter skyttet kommer i ett senare inlägg).

Hur avfyras då ett typiskt bra skott!

Om du (efter inskjutning) ligger bra på målet och sakta (s a k t a) kramar trycket tills du plötsligt tänker, Oj, det small! Då sitter skottet där det ska!

Tänk på att följande seriella händelseförlopp sker efter det att du utlöst avfyringsmekanismen OCH att du under denna process INTE får röra dig det minsta för att träffa målet!
Detta är den inre ballistiken och det handlar om din förmåga till stillhet under några millisekunder!

- Fjädern med slagstiftet frigörs och accelererar mot tändhatten,
- Tändhatten tänder och skickar en eldkvast genom hylsans tändhål in i krutet.
- Krutet antänds och trycket börjar stiga.
- När trycket är tillräckligt högt rör sig kulan ur hylsan i en kort "frifllykt" mot bommarna i loppet.
- Trycket ökar och med kulans "relativt" svaga och begynnande acceleration fortsätter den in "i" bommarna.
- Kulan accelererar nu dramatiskt med pulsationer tack vare det ökande trycket i pipan och att kulan ger efter (volymen ökar vartefter kulan rör sig genom loppet vilket sänker temperatur ock tryck som i sin tur ökar när kulan inte accelererar tillräckligt snabbt osv....).
- Kulan lämnar loppet och din eller pipans påverkan saknar nu helt betydelse eftersom kulan nu ingår i det som kallas yttre ballistik, mer om det senare!

Blev det en träff eller inte, ja det beror faktiskt på dig, så träna, träna och träna!

Jag har själv en Remington 700LTR i .308 med standardpipa, GRS stock och så har jag bytt ut orginaltrycke mot Jewell helt i rostfritt, ett trycke som snabbt blir "vanebildande". Har som bäst under en tävling skjutit med standardpipan en grupp (5 skott) på 7,6mm på 100m. men vanligast är att ligga nära 20mm. med Sierra match 168 GR. HPBT. Jaktkulor presterar nästan lika bra!
Många rävar och grisar vet att det fungerar!

Att ladda själv har sina fördelar, mer om detta kommer i senare inlägg,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar